Néha azt hiszem:
magamra lelten,
- jól feleltem -
megfeleltem.
érzem: szívem is
másképp dobban,
és ugyan ki
érthetné jobban
e változást?
aztán újra
szembe kell néznem
a valóság hideg
tekintetével.
arcomat kezeimbe
temetem,
de rájövök hamar,
hogy nem tehetem,
mert felfedném
gyöngeségem,
gyarlóságom,
- pedig nincs
is másom, -
mint hitvány
földi lényem.
- nem bűnöm,
nem erényem, -
csak lelkem
cifrátlan tokja!
mit tehetnék?
ki mondja meg
nekem: mi helyes,
mi helytelen,
mikor vagyok elvhű,
vagy épp' elvtelen?
mást mond az ész,
mást a szív szava!
járhatnék bolygók
útján, vagy
szivárvány ívén,
sétálhatnék
mezítlen lábbal,
mit számítana!
...
teszem, mit
a hétköznapok
sora diktál,
és belátom:
nem lehetek több
önmagamnál...
/Matasicsi/
"Gyönyörű az élet, bár néha nem értem. Vannak percei, mit nem kéne megélnem. Én tehetek róla? Lehet, hogy igen, de sok mindenről nem, ezt szívemből hiszem!
Az enyémben volt minden, szép és varázslatos,
pokoli, gyötrelmes, s néha iszonyatos.
Kaptam benne vágyat, szeretetet, álmot,
néha elfeledném az összes valóságot!
Sokszor volt fájó, csúfos az egész,
de talán most a rossz a múlt ködébe vész.
Most talán már jó lesz, minden pillanat,
valóra válhat egy meseszép gondolat.
Így kell már lennie! Elég volt a rosszból,
a félelmekkel teli, pokoli napokból!"
/szerző ismeretlen/
"Megsimogatom az arcod,
mert könnyes !
- csak így némán,
szó nélkül, csendben -
elég, ha a lelked hall engem!
- - -
...és hiszem, hogy tudod,
érzed: ez a legtöbb,
mit tehetek érted
/MATASICSI/
*
Oly furcsák vagyunk mi emberek,
a lelkünk sir , az ajkunk nevet.
Egymásról azt hisszük, boldog talán,
s írigykedünk minden szaván.
Azt hisszük, ha a másik szeme ragyog
gondolatai tiszták, szabadok.
S nem vesszük észre, hogy vennénk észre,
hogy könnyei égnek csillogó szemében.
Hazugság az egész életünk,
hisz akkor is sirunk ha nevetünk
/Vadockah oldaláról/
*
Ahogy az Istenek mondják
Kitéptem egy szót magamból, amit magaddal vihetsz,
Kitéptem a szót,s vele együtt a szívet,
Kiszakítanám az érzést is,ha tudnám,s átadnám neked,
Hogy érezd azt,mit én érzek,s éld át mindíg velem.
Mond,miért nem adták az égiek,hogy mindenki ismerje azt,
/olimpus/
*
Lelkem olykor...
Lelkem olykor néma, csüggeteg,
máskor viharként tombol, kavarog,
józan és őrült pillanataim
hatalmas malomkövei között
vergődnek át a nappalok.
Tehetség, tehetetlenség,
szilaj vágy, gyilkos félelem -
szívem buja, zőld faágán
egyként megterem!
Cimborám a vigyori Ördög,
barátaim az angyalok,
kezembe szelidülnek szomorú
éjen a rojtos csillagok.
- - -
Lelkem olykor jámbor, gyermeteg,
máskor gőgös és bátor akarnok,
nem vagyok mégsem szolga
és nem tudok lenni zsarnok!
/Matasicsi/
Ki viszi át a szerelmet
Létem ha végleg lemerült
ki imád tücsök-hegedűt?
Lángot ki lehel deres ágra?
Ki feszül föl a szivárványra?
Lágy hantú mezővé a szikla-
csípőket ki öleli sírva?
Ki becéz falban megeredt
hajakat, verőereket?
S dúlt hiteknek kicsoda állít
káromkodásból katedrálist?
Létem ha végleg lemerült,
ki rettenti a keselyűt!
S ki viszi át fogában tartva
a Szerelmet a túlsó partra!
/Nagy László/
---- "Azt kérded ki az igazi, ki a valódi barát? Az, akinek megérted minden kimondott és hang nélküli szavát. Kinek szemébe nézve meglátod minden apró baját, kit csendesen megvigasztalsz ha könny borítja arcát; ha ok nélkül bezárkózik, te átmászod hallgatása falát. Kinek nem hagyod, hogy egyedül vívja kilátástalan harcát. Kinek villanásnyi mosolya, apró kis öröme elűzi minden bánatod, s köztetek nincs olyan, hogy alulmúlnád őt, vagy túlszárnyalod. Kinek látványa szívedet és lelkedet melengeti, kivel jó a csend szavát hallgatni és együtt merengeni. Kinek nem számít mit vétesz, kis-e vagy nagy hibát, kivel ha beszélhetsz könnyebbé válik ez a nehéz világ. Az igazi barát kit szeretsz, tisztelsz, csodálsz, s ha választásra kerül sor, te szó nélkül mellé állsz. az a barát, kinek egy kedves szava többet ér, a világ összes, minden kincsénél. Az a barát, kinek öröme az örömöd, bánata a bánatod; kinek barátságát minden körülmény közt vállalod!!!!! "
zöld tea egészségünkre gyakorolt áldásos hatása csak a nyugati civilizáció számára újdonság: őshazájában, a távol-keleten évezredek óta termesztik és fogyasztják.
Teaszüret után, Kínában a tealeveleket forró vaslábosban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik. Japánban 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, majd ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt, végül megszárítják. Erjesztés - szaknyelven fermentáció - nélkül kerül a filterekbe, vagyis nem megy át oxidációs eljáráson, így tudja megőrizni zöld színét és számos értékes hatóanyagát is.
A zöld nedű igazi kincs: sok benne az élénkítő hatású tein, az esszenciális olaj, az aminosav, a C-, K- és B-vitamin illetve az ásványianyag és antioxidáns tartalma is magas. Rendszeres fogyasztásával csökkenti a májban, a vesében és az epében a kő kialakulásának kockázatát, csökkenti (pontosabban beállítja) a vérnyomást és a koleszterinszintet. Sok szempontból hasznos a vizeletkiválasztás folyamatában is, a reumatikus és az érelmeszesedéssel kapcsolatos panaszokra is jótékony hatással lehet, és eredményesebbé teheti a fogyókúránkat.
Antioxidáns-bomba
Az antioxidánsokról már sok jót tudunk: kivédik a sejtjeinket érő mintegy napi tízezer roncsoló, oxidatív találatot, így az antioxidánsok megelőzhetik a DNS-károsodást, erősíthetik az immunrendszert, a sejtek közötti interakciót, akadályozhatják a rák kialakulásának folyamatát.
A teában kétféle típusú antioxidáns található meg: polifenol és katekin.
- A polifenolok felelősek a daganatok és szívbetegségek kialakulási esélyének csökkentéséért, és májvédő hatásúak. Gyulladás- és koleszterint csökkentő hatásuk figyelemreméltó, emellett védik a bőrt a napsugárzás ártalmaival szemben, így, ha csak napi egy csésze zöld teát fogyasztunk el, már annak is jelentős bőrszépítő-erősítő hatása lehet, emellett - C-vitamin tartalmának köszönhetően - a ráncok ellen is eredményesebben küzdhetünk.
- A katekinek olyan antioxidánsok, melyek a testben bizonyos elemeket ártalmatlanítanak: gátolják bizonyos baktériumok és vírusok elszaporodását és fertőzőképességét. A tea ezért is segít a náthát és hasmenést okozó baktériumok elleni védekezésben. Fékezi a Staphylococcus baktériumokat is, melyek különféle fertőző betegségeket okoznak.
Természetesen fogyaszt
A zöld tea népszerűségét, mindezek mellett, testsúlycsökkentő, zsírégető hatásának is köszönheti.
Egy Japánban lezajlott kutatás során a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték. A vizsgálat kezdetén 240 személy testtömegét, testtömeg-indexét, testzsír-százalékát, csípő- és derékméretét jegyezték fel, majd a csoport egyik felének, egy hónapon keresztül, napi három csésze zöld teát adtak.
A teszt során az alanyokat folyamatosan vizsgálták, és végül arra az eredményre jutottak, hogy a zöld teát fogyasztó csoport vérnyomásának és koleszterin szintjének csökkenése jelentősebb volt, mint a kontroll csoport esetében, a testtömegük, a testtömeg-indexük, testzsír-százalékuk, valamint a derék- és csípőkörfogatuk nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.
Tehát a zöld tea fogyasztása hatékonyan közreműködhet nem csak a kilók, de a és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása elleni küzdelemben is.
A zöld és a fehér tea a feldolgozás során fermentálatlan marad, míg a vörös és a fekete erjesztett változatban kerül felhasználásra. Előbbiek fiatal levelekből készülnek, és minél sötétebb (zöld, piros majd fekete), annál inkább oxidálódtak a növényi részek.
A sárga tea Kínából és Taiwanról származik. A fiatal, még nem virágzott rügyek körül szedett levelekből készítik. Technológiai előkészítése a zöld- és a félig fermentált vörös tea közé esik, vagyis az oxidációs folyamatot egy előre meghatározott ponton megállítják úgy, hogy közben hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.
A vörös tea a félig fermentált teafélék közé tartozik, és Kínából, Taiwanról érkezik hozzánk. Miután a leveleket leszedték, kosarakkba teszik, és időről-időre felrázzák a termést. Ettől felpöndörödnek a levelek csücskei, ami később leegyszerűsíti a fermentációs folyamatot. Ezt követően kémiai anyagokkal érik el, hogy a levelek reakcióba lépjenek az oxigénnel. Néhány óra után a folyamatot leállítják, és a leveleket megszárítják. A vörös teát - ahogy a zöld teát sem - nem ajánlott cukorral ízesíteni, mert az semlegesíti jótékony hatásait.
A fekete teához szükséges leveleket már sodorják, morzsolják, fermentálják és szárítják is. Az íze azonban már több mindentől függ: honnan származik, hol és milyen magasságban termesztik, mennyi ideig szedik, milyen gyorsan és hogyan pödrik/morzsolják. A legjobb fajtáknak az indiai (darjeelingi, vagy assami) teákat tartják, mert ott tökéletesek a klimatikus feltételek.